Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2018. február 02. 21:53 - Dalmaa97

Dalok rejtett üzenetei

Évtizedek óta rengetegen foglalkoznak a backmasking, azaz a dalok visszafelé való lejátszásával, ugyanis híres dalokban vélnek rejtett üzeneteket felfedezni az unatkozó emberek.

A magot maga a fonográf atyja, Thomas Edison vetette el, amikor a már említett találmány elkészítése után egy évvel megjegyezte, hogy a dalok a hengert visszafelé hajtva is izgalmas hangzást idézhetnek elő.

Azonban csak jó félévszázaddal később kezdtek el ezzel foglalkozni az avantgárd művészei, musique concrete néven futó kísérleteikben.

 Később a könnyűzenében is megjelent.3f-backmasking.png

1965-ben a Beatles egy véletlenszerűnek köszönhetően kezdte el használni a backmasking-et, amikor is John Lennon otthon a foteljában ülve –saját állítása szerint teljesen betépve- véletlenül fordítva játszotta le vadonatúj, Rubber Soul nevű albumukat a kazettán. Az 1966-ben megjelent Rain című dalukban pedig már alkalmazták is ezt a technikát, amikor a sláger utolsó sorát -ami a dal első sora is volt-visszafele játszották le.

Ezt követően a rajongók megszállottan kerestek rejtett üzeneteket az elkövetkezendő albumaikon, majd pedig egy konteó is megszületett, mely szerint Paul McCartney halott (erről bővebben itt olvashatsz). A teóriát többek között a dalokban felfedezni vélt visszafelé lejátszott sorok keltették életre. Ilyen többek között a Revolution 9 névre keresztelt felvételük, amelyben visszafelé játszva a „Turn me on, dead man” mondatot hallották meg. Egyes teóriák szerint pedig az I’m So Tired és a Blackbird című dalok között elhangzó motyogás visszajátszva valójában: „Paul is a dead man. Miss him.”

 

A Beatles-t követve rengeteg ilyen visszajátszott dalban rejtettek el utalásokat, üzenetek. Vannak előadók, akik szándékosan és vannak olyanok is, akik slágereibe a véletlen műveként kerültek bele értelmes mondatok, de akadnak olyanok is, ahol csupán belehallották páran az üzenetet, de ha meghallgatjuk azt, semmi olyasmit nem veszünk észre.

Ozzy Osbourne – Bloodbath in Paradise (1988)

Az 1973-ban megjelent Ördögűző című filmben a megszállt gyermek érthetetlen beszédét visszafele játszva egy angol mondatot kapunk: "Your mother sucks cocks in hell.”
Ennek paródiája hangzik el Ozzy 1988-as dalában ugyanúgy visszafele: ‘Your mother sells whelks in Hull’

Led Zeppelin – Stairway to Heaven (1971)

1982-ben Paul Crouch, protestáns műsorvezető rengeteg rock előadót vádolt meg azzal, hogy különböző üzeneteket rejtenek el dalaikban a backmasking segítségével. Ilyen vád érte a Led Zeppelin dalát is, melyben szemfülesek a következő sorokra bukkanhatnak: “Oh here’s to my sweet Satan. The one whose little path would make me sad, whose power is Satan. He will give those with him 666. There was a little tool shed where he made us suffer, sad Satan.”

Az „édes Sátánomnak” kezdetű backmasking teljesen ellenkező a dal valós témájával, a címben is szereplő Mennyországgal.

Jimmy Page, az együttes alapítója és gitárosa, egy interjúban a Musician Magazine-nal elmondta, hogy: „Ez rendkívül szomorú, mivel a Stairway to Heaven a lehető legjobb szándékkal lett írva, és számomra az nem zene, hogy visszafele játszom a felvételt és ahhoz üzenetet társítok.”

Pink Floyd – Empty Spaces (1979)

A The Wall albumon felcsendülő dalban halandzsa hallható, amely visszafele a következő üzenetet rejti: „Gratulálunk, Ön felfedezte a rejtett üzenetet! Kérjük válaszát küldje el Old Pinknek, a Funny Farmra, Chalfont…” Majd a címet félbeszakítva, egy másik hang szólal meg: „Roger, Carolyn a telefonnál! Oké…”

Roger Waters ezt a rejtett üzeneteket keresőknek címezte. Old Pink valószínűleg Syd Barrettre utal, aki a zenekar korábbi frontembere volt, azonban mentális problémái miatt pszichiátriára került. Ezt a helyet jelzi a Funny Farm. Ám Rogert valaki félbeszakítja, mivel Carolyn, a felesége keresi, így nem tudhatjuk meg Syd tartózkodási helyét, a pszichiátria címét.

Queen – Another One Bites the Dust (1980)

A Queen-t is megvádolták a protestánsok azzal, hogy a refrén és egyben a dal címe visszafele ’It’s fun to smoke marijuana’, azaz ’Jó móka marijuanát szívni’.
A Hollywood Records tagadta a vádakat, miszerint ilyenfajta dolgot tartalmazna a dal. Ám minden bizonnyal az üzenet nem volt szándékos.

Slayer – Hell awaits (1985)

A zenekar énekese, Tom Araya bevallotta, hogy második albumukon szereplő dalukban visszafele játszva egy kántálást hallhatunk, amely a „Join us”, vagyis „Csatlakozz hozzánk”. Mindez 44-szer hallható, először suttogásként, mígnem szinte kiabálássá alakul, és a „Welcome back” (Üdvözlünk ismét) sorral zárul. 
Araya állítása szerint azonban a sátánista szókép pusztán hatásként szerepel, és nem sátánizmus miatt.

(Az alábbi videóban 2:00-tól hallható.)

Motörhead – Nightmare/The Dream time (1991)

Elég nehéz nem észrevenni a Motörhead dalában az üzenetet. „Most meséljetek a ti kis szerencsétlen életetekről. Nem iratkozom fel a babonáitokra, a szűk látókörű menekülésetekre a paranoia elől. Én és a magamfajta emberek mindig uralkodni fogunk. Sose fogjátok tudni elnyomni a szólásszabadságunkat egyetlen országban sem a világon, mert örökké harcolni fogunk.”

Az album a Motörhead több évig tartó jogi csatája után jelent meg, amelyet a lemez kiadójukkal vívtak, de vannak akik szerint a Parents Resource Music Center-nek szánták az üzenetet, akik azért harcolnak, hogy a gyerekekhez ne jussanak el erőszakot, drogot és szexuális témájú szövegeket tartalmazó dalok.

Darkthrone – As Flittermice As Satans spys (1994)

A norvég death-metál banda Transilvanian Hunger albumokon helyet kapó dal backmask-elt szövege a „In the name of God, let the churches burn”, azaz „Isten nevében, égjenek a templomok”.
A dalszöveget a Burzum együttes alapítója, Varg Vikernes írta, aki később gyilkosság és, tökéletesen a dalhoz illően, templomégetések miatt 15 évre börtönbe került.

Cradle Of Filth – Dinner At Deviant’s Palace (2001)

Ismét egy metál zenekar, melynek Bitter Suites to Succubi című lemezén található számában a halandzsa tulajdonképpen a Miatyánk, melyet így, visszafele szavalva démonidézésre használnak.

(A videóban 0:50-tól hallható)

Weird Al’ Yankovic – I Remember Larry (1996)

Weird Al’ az egész backmasking-ből poént űzött, amikor I Remember Larry című szerzeményén egy sor tükörképe a következőt adja ki: „Wow, neked aztán hervasztóan sok szabadidőd lehet.”

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rejtelypince.blog.hu/api/trackback/id/tr3613628388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artie 2018.02.03. 14:05:47

A Still Life kimaradt, amit a Maiden tett fel nem is annyira elrejtve, amikor a The Number of the Beast miatt basztatták őket.

www.ironmaidencommentary.com/?url=backward

Tisztességes Természettudomány 2018.02.03. 15:21:23

Szegény visszafelé halló füllel rendelkező hallgatók, most jól megrontották őket.
A sok ezer előrefelé lejátszva is csúnya dolgokra buzdító dal viszont nem bánthatja őket.

paráznabillegető 2018.02.03. 16:02:02

a sátánkában is egy csikágó számot lejátszottak visszafelé! na az fasza volt...

dr. mesterséges színezék 2018.02.03. 16:15:32

Nehogy már csak külföldiül ültessenek csufipofaságot a zagyunkba!

www.youtube.com/watch?v=7bdhrT0-shk

Gandosz 2018.02.03. 20:22:43

A Stairway to heaven visszafelé lejátszva egyáltalán nem az, amit leírnak, értelmetlen. Igaza van Jimmy Pagenek.
A Falban lévő számban viszont tényleg fordítva van a szöveg, az jópofa. Nincs mély jelentése, egy poén.
süti beállítások módosítása