Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2017. november 30. 23:21 - Dalmaa97

Hogyan váltak a vicces bohócok félelmetessé?

Bohóc. Erről a szóról mindenkinek egy tarka-barka ruhába öltözött, erősen kifestett, örökké mosolygó arcú, viccesen ügyetlenkedő alak jut eszébe. Ők azok, akik elcsúsznak egy banánhéjon és a nagyérdemű a hasát fogva nevet, mindenkit jókedvre derítenek. Vagy még sincs így teljesen?2017_2f05_2f17_2f85_2f2ff6aab759d042f5a60c2a175f881375_cbe3c.jpg

Olyan horrorfilmek megjelenésével, mint például a nemrégiben új feldolgozást kapó Stephen King adaptáció, az Az, a bohócok egy sokkal félelmetesebb megvilágításba kerültek. Azonban mégsem ezen filmek, regények voltak azok, amelyek az emberekben elkezdtek félelmet kiváltani. Ezeknek a figuráknak a felfestett mosolyában már a 17. században meglátták a hazugságot.

A mosoly csak hazugság

A mai bohócok előde az angolok leghíresebb szórakoztatója, Joey Grimaldi volt. Ő volt az, aki az 1800-as évek elején kitalálta a mára már ebben a szakmában dolgozók számára elengedhetetlen fehérre mázolt arcot, pirospozsgás hatású orcákkal.2674373.jpg

Grimaldi igazi hírességnek számított, ami egyben azt is jelentette, hogy az emberek ismerték a szomorú magánéletét. Első felesége szülésközben meghalt, fia pedig alkoholista volt, 30 évesen elhunyt. Emellett akrobatikus mutatványai miatt ízületi és légzési problémái is voltak Grimaldi-nak. Mindenkit megnevettetett, a máz alatt azonban egy rendkívül szomorú ember bújt meg. Végül alkoholizmusa vitte a sírba.

Gyilkos bohócok

1836-ban a francia Jean-Gaspard Deburau bohócnak öltözve ölt meg egy kisfiút, amikor sétálópálcájával megtámadta. A gyilkosság alól azonban mégis felmentették.

Ám a gyilkosság és a félelem igazán csak az 1970-es években párosult a színes figurákhoz. Ekkor ugyanis John Wayne Gacy megkezdte ámokfutását. Bohócnak öltözve gyerekek szülinapi zsúrjain dolgozott, alteregójának a Pogo nevet adta. 1972 és 1978 között Gacy szexuálisan zaklatott és meggyilkolt legalább 33 fiatal fiút. A rendőrségnek egyszer azt mondta: „Tudják…a bohócok megússzák a gyilkosságokat.”

Azonban 1980-ban bűntetteiért halálbüntetést szabtak ki rá, amelyet 1994-ben hajtottak végre, bebizonyítva, hogy bizony a bohócok sem ússzák meg.john-wayne-gacy.jpg

Életéről filmet is készítettek Gacy címmel, valamint az Amerikai Horror Story alkotóit is meginspirálta, és a 4. évadban megjelent egy hozzá hasonló, gyilkos bohóc a sorozatban.

1990 májusában, a floridai Wellingtonban Marlene Warren egy barnaszemű bohócnak nyitott ajtót, aki virágokat és lufikat tartott a kezében. Egy borítékot adott a nőnek, melyben az állt, hogy ’Te vagy a legjobb!’ Marlene felnézett és egy puskával találta magát szemben, a bohóc pedig a következő pillanatban meghúzta a ravaszt. A történtek után egy fehér kocsiban eltűnt. Gyanúsítottként kezelték azonban azt a nőt, aki az eset megtörténte előtt hetekkel már flörtölni kezdett Marlene férjével. Később össze is házasodtak, s övé lett Marlene örökségének fele. A bizonyítékok szerint ő volt a tettes, mégsem került börtönbe egészen 2017-ig, amikor végleg rá tudták bizonyítani a gyilkosságot.

Modern félelem

2016-ban több olyan felvételek kerültek fel az internetre, ahol a bohócok késsel, baseball ütővel vannak felfegyverkezve. A jelenség Amerikában kezdődött, de Angliát is elérte. Plymouthban például egy kalapáccsal felfegyverkezett bohóc kergette meg a 22 éves George Birkbecket.
Olyan is volt, hogy két iskolás lányt állítottak meg bohócok, akiket el akartak csalni egy születésnapi partira.
Egy névtelen telefonáló egy lakóparkhoz közel látott egy bohócot, aki állítása szerint lövéseket adott le, ám később a rendőrök se puskaport, se töltényt nem találtak a helyszínen. Több száz bejelentés érkezett gyanús bohócokról, és a rendőrség mindegyiket komolyan vette, és az ügyek végére jártak.

Rengeteg ember próbálta a saját és szerettei életét megmenteni a lehetséges bohóctámadásoktól. Alabama államban 9 embert le is tartóztattak, terrorfenyegetés miatt.

Stephen King Az című regényének friss adaptációjának promozása során piros lufikat kötöttek a csatornakijáratok rácsához, amelyet az alabamai rendőrség nem nézett jó szemmel a fentebb említett ügy miatt. Félelmet váltott ki belőlük és az államban az összes ilyen lufit el kellett távolítsák.

Voltak azonban olyanok is, akik szívatások miatt öltöttek magukra színes ruhát és sminket.

Pszichológiai szempontból

A pszichológusok szerint a bohócfóbia kétéves kor körül kezd kialakulni, akkor, amikor az idegenektől való félelem is. Ekkor még a gyerek elméje nem tudja elkülöníteni a képzeletet a valóságtól.

2008-ban a Sheffieldi Egyetem felmérést végzett 250 gyerek részvételével. A négy és tizenhat év közötti fiatalokat a kórházi termeket dekoráló bohócokról kérdezték. A válaszokból kiderült, hogy a többségük egyáltalán nem szereti őket, sőt egyenesen félnek tőlük.creepy-clown3.jpg

Hátborzongató vagy vicces?

A félelem jóval hamarabb kialakult, mint ahogy a horrorfilmek felhasználták volna a kimaszkírozott figurákat, ám mégis a média erősítette fel ezt az érzetet. Pennywise, a Batman-ben feltűnő Joker vagy a Poltergeist-ben megjelenő alak a bohócoktól való félelemre, a coulrophobiára épített. Sokszor még rajzfilmekben is gonoszként ábrázolják őket, mint például a Garfield-filmekben szereplő Binky bohóc vagy a Simpson család Krusty bohóca.

Kriminológusok és pszichológusok egyetértenek abban, hogy a félelem a bohócok erős sminkjében gyökerezik. Ezáltal ugyanis elrejthetik az érzelmeiket és az igazi személyiségüket. Nem tudhatjuk, hogy a vicces arc mögött ki is rejtőzik, vagy, hogy viccei mögött milyen gondolatok bújnak meg.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rejtelypince.blog.hu/api/trackback/id/tr213407717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fénycsepp 2017.12.01. 13:57:31

Krusty nem gonosz, hanem genya :)
süti beállítások módosítása